Die vreemde nostalgie
Hoe noem je dat wat spontaan in je opleeft bij het zien van sommige christelijke beelden en historische monumenten, of het horen van de Matthäus pasion?
Cultuurchristendom
Gedaanten van het Cultuurchristendom
Ik kijk naar het fenomeen ‘cultuurchristendom’ anders dan theologen, religiewetenschappers of politici. Voor mij is het een relatievorm met dat christelijke deel van de Europese cultuur, dat ‘iets’ te maken heeft met mijn identiteit. Dat ‘iets’ was één van de doelen van mijn inner quest. Hieronder staan er verhalen over mijn bevindingen geschreven in de laatste jaren.
De publicaties over het cultuurchristendom tonen hoe divers cultuurchristenen gezien worden, en ook hoe verschillend ze zijn. Het is moeilijk voor mij aan te geven bij welk type ik hoor. Wel kan ik zeggen dat het cultuurchristendom voor mij niet alleen staat voor het toekennen van waarde aan bepaalde verhalen, historische kerkgebouwen of rituelen en feestdagen. Ik zie in de christelijke zingeving een goede basis voor levensfilosofie die waardevol en actueel kan zijn in alle tijden. Dat vond ook Lev Tolstoj, wiens geschriften over dit thema een belangrijke inspiratiebron waren tijdens mijn eigen onderzoek naar de kernuitspraken van Jezus. Ook Dietrich Bonhoeffers opvattingen over ‘het religieloze christendom’ spreken me zeer aan.