Biecht

Wat hij in die periode ervaarde, beschreef hij in het autobiografische verhaal Mijn biecht. Het was zowel een verslag van zijn onderzoek naar de waarde van de Europese cultuur als van het christendom voor een mens met moderne levensvragen.

Lees meer

Met zijn openhartige biecht, die geen priester of dominee zou willen horen, verwoordde Tolstoj de innerlijke ontreddering van de zelfbewuste en vrijdenkende mens, die geen heil in het traditionele geloof ziet en aan wie wetenschappelijke denkbeelden geen voldoening geven. Zeker niet in het vooruitzicht van ouderdom en dood. Zijn genadeloze kritiek op kerk en staat maakten het onmogelijk dit verhaal in Rusland te publiceren. Mijn biecht verscheen voor het eerst in Engeland en ging daarna de wereld in..

De impact van het boek was enorm. De ervaringen die erin omgeschreven werden, herkenden vele mensen overal in de wereld. Met Mijn biecht bereikte Lev Tolstoj grote internationale faam. Oorlog en vrede alsmede Anna Karenina moesten nog wereldklassiekers worden: zij werden in eerste instantie hoofdzakelijk in Rusland gelezen.